Надрукуй свою мрію!

Надрукуй свою мрію!
У Трускавці на базі СЗШ №3 відкрито першу на Львівщині постійно діючу STEAM-лабораторію – мобільну майстерню, в якій за допомогою 3D-принтерів можна роздрукувати різноманітні пластикові предмети. Змоделювавши майбутній виріб учні бачать як на їхніх очах твориться чудо – мрія стає реальністю. Хлопці та дівчата під керівництвом вчителя інформатики, керівника гуртка «Робототехніка» Володимира Барабаша вже виготовили символ Трускавця – гуску, а також іграшкові ракети з пружинним пуском.
Проєкт вдалося реалізувати завдяки співпраці з компанією TOLOCAR, розповідає директор СЗШ №3 м. Трускавця Ігор Лецюк. Толокарівці приїхали до Трускавця в минулому році з мобільною лабораторією, щоб показати як це працює. Восени 2022 року тут було проведено триденний воркшоп (майстер-клас) з 3D-моделювання, в якому окрім школярів участь взяли і поранені воїни. Після опанування програмного забезпечення ThinkerCAD учасники курсу приступили до роботи, котра завершилася друком з фанери та пластику на 3D-принтері.
Побачивши з яким захопленням Трускавець сприймає нові технології, в компанії вирішили подарувати два принтери для школи, щоб STEAM-лабораторія запрацювала тут на постійній основі. TOLOCAR обіцяє, що допомагатиме лабораторії і в майбутньому.
Подивитися як навчаються учні згідно найновіших світових технологій та взяти участь у відкритті STEAM-лабораторії прибули міський голова Андрій Кульчинський, секретар Трускавецької міської ради Наталія Пономаренко, начальник відділу освіти ТМР Орест Лобик, директор СЗШ №3 м. Трускавця Ігор Лецюк.
Team-lead команди TOLOCAR, викладач творчого програмування у Великобританії Костя Леоненко спільно зі своїми помічниками, серед яких і батьки учнів школи, розповів наскільки важливим є сьогоднішній день для майбутнього трускавецької освіти.
«Мобільні мейкер-спейси (відкриті простори, майстерні) обладнані інструментами й верстатами цифрового виробництва: 3D-принтери, плостери, лазери. За їх допомогою моделюються фізичні речі, які можуть пересилатися. Це суттєво змінює суспільство та економіку, має величезний вплив на навчання учнів, а також на їхню подальшу кар`єру. Майстерні обладнані за одним форматом, тож вироби, модельовані в одній з них, можуть бути видрукувані в будь-якій іншій, і таким чином відбувається долучення до глобальної спільноти. Такі майстерні змінюють ставлення до освіти, адже в них створюється середовище, де діти всмоктують знання самі, а не хтось нашпигову їх, як це було в попередній моделі. Від моделі знань «про всяк випадок» школи переходять до моделі знань «коли потрібно».
За один урок діти вивчають достатньо моделювання, щоб виготовити виріб. Тож це діє як відкрита бібліотека, скористатися якою може кожен.
TOLOCAR – це програма, що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у співпраці з німецьким інститутом HIWW від імені Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ)», – розповів Костя Леоненко.
Вартість принтера відносно невисока – біля 500 доларів. Він може друкувати невеликі пластмасові об`єкти. Але будь-хто, освоюючи моделювання, може згодом перенести свої проєкти на 3D-принтери, котрі виготовляють архітектурні елементи, працюють з металом, а навіть видрукувати елементи для космічної промисловості. Насправді це дуже круто, і Трускавецька громада та Трускавецька третя школа можуть пишатися, що маємо такий досвід, маємо першу на Львівщині та в західному регіоні STEAM-лабораторію і йдемо в ногу з усім цивілізованим світом.
Поширити: